– I leken glemmer man alt av krav og stress og bare er sammen. Jeg er overbevist om at det er den beste medisin mot stress, sier pedagog, veileder og fagbokforfatter Line Melvold.

Les også: Mange foreldre gjør DENNE klestabben i høst

Melvold kan dette med lek. Hun er utdannet førskolelærer med mastergrad i profesjon- og barnehageutvikling, og jobber med samspillet mellom foreldre og barn.

– Jeg tror ingen voksne klarer å ta et barns perspektiv fullt ut, men hvis du virkelig prøver, vil du bli utrolig overrasket. Barn er så forskjellige! Ettersom vi blir voksne, blir vi også mer og mer like, og mer og mer satt. Barn er på et vis bare seg selv, sier Melvold.

Tar leken på alvor

Melvold mener det er viktig at alle foreldre tar seg tid til lek med barna.

– Å leke er når du er så oppslukt i øyeblikket at du glemmer deg selv, tid og sted. For barn er lek noe de simpelthen ikke klarer å la være.

Det er med andre ord all grunn til å ta lek på alvor, mener Melvold. Hun minner om at dette er noe de gamle filosofene i Hellas diskuterte, og at det i dag er en nedfelt rettighet i FNs barnekonvensjon.

Les også: Hvordan få barna i søvn

La barna lede

– At lek har en egenverdi gjør det til en fantastisk motvekt til nyttesamfunnet vi lever i, hvor alt skal være effektivt og målbart. Dagens barn er institusjonaliserte fra de er ett år. Leken blir en motsats til det instrumentelle og voksenstyrte, mener Melvold.

– Men hvordan blir man som voksen god til å leke? –Det første man må gjøre, er å spørre barnet: ”Hva går leken ut på?” Og så må man bidra på barnas premisser. Ikke overta leken, ikke overstyre, men heller tenke ”skitt la gå”. Ofte er voksne fryktelig klossete, og etter en stund kan det hende du får høre: ”Jeg tror ikke du skjønner dette. Sett deg og hvil deg litt, du.” Da er du blitt et vedheng. Og det er her man må skille på om man leser en bok, eller legger et puslespill. I de aktivitetene er man på en måte likeverdige. Men du er aldri likeverdig et barn i leken. I leken er alltid barnet den mest geniale. Nok en god grunn til å leke mer!

Melvold får støtte av Liv Knatten, som er rådgiver i Asker kommune, avdeling for barn og oppvekst, og har vært leder familiebarnehagene i kommunen i 14 år.

Les også: Få med barna på kjøkkenet

– Du skal være nokså bevisst som barnas lekepartner, mener Knatten.

– Vi voksne har en tendens til å dominere hele leken. Når du har laget sandkake og toppet den med noen blader og litt bær, kan du nesten bli litt sur når ettåringen ødelegger kaken. Hvor mye du skal blande deg inn, er en balansegang.

– Som godt voksen skal du observere hvis leken holder på å stagnere. Barns lykkeligste stunder er jo ofte i fin lek, og hvis den er i ferd med å løses opp, kan man hjelpe til. Det handler om å finne en rolle så man ikke tar helt over. Man må finne sin plass og være klok på hva som egentlig trengs, anbefaler hun.

 

ALLTID MORO: Ole Morten (t.v) finner på mye moro sammen med barna sine. Her på dans sammen med noen andre foreldre. Foto: PRIVAT

– Halve moroa med å få barn er vel at man kan hoppe i sofaen

Da Ole Morten Knudsen fikk barn, startet han likeså godt bloggen «Superpapsen». Her er det flere bilder av Ole Morten som hopper i sengen og sofaen, og bilder hvor hun tuller med minstejenta.

Mannen som til daglig er informasjonskonsulent i Oslo kommune virker rett og slett som om han har det skikkelig morsomt med jentene sine, Thelma (4) og Ellie (1,5).

– Klart vi leker! Vi leker kileleker, tårnbygging, tårnrasing, med biler, med dokker, rollelek, på lekeplassen og mye annet. Det er umulig å være pappa uten å bli dratt inn i lek, mer eller mindre frivillig, sier han.

Han mener å leke er en sjanse til å ta ut barnet i seg, og hvis man ikke tar del i leken kommer man som voksen til å kjede vettet av seg.

– Lek er en verden du som voksen ikke har vært i på veldig mange år. Plutselig kan man bli en konge, en ridder, en lavaorm.

UTKLEDNING: Ole morten kler seg gjerne ut sammen med barna. PRIVAT

 

Lek i oppdragelsen

Knudsen er opptatt av å bruke lek i oppdragelse, forteller han.

– Som de gamle eventyrene før i tiden, er rollespill og lek et sted for å utforske moral og etikk. Thelma og Ellie kommer hjem og spiller det de opplever i barnehagen. De øver seg på situasjoner, og på å forholde seg til andre barn. Nå for tiden leker minstejenta ofte at hun skal sove. Hun har ikke begrep for det ennå, men hun har lært at i barnehagen skal vi sove. Da legger hun seg ned.

Sånn er lek en viktig del av dannelsen, tror pappabloggeren.

– Hvis foreldre engasjerer seg, kan de få mye gratis oppdragelse via lek – uten å være strenge. Er det for eksempel kaos rundt matbordet, sier jeg: ”Nå skal vi late som om vi er i barnehagen.” Da er jeg den voksne, og jentene blir musestille, for det synes de er gøy. Og i barnehagen løper de ikke fra bordet.

HOPP I SENGEN: Ole Morten Knudsen bruker mye lek i oppdragelsen av barna sine. PRIVAT

 

Slik leker du med barn i ulik alder

1– 2 år: De minste barna er mer opptatt av å rive ned enn å bygge, fordi det er spenningsutløsende. Vil du være med på leken? Sett deg i sandkassen sammen med dem, og grav i vei. Det er en fin lekesituasjon.

Før 2 år: Nå oppstår samspill, deling og samarbeid. Det å finne fram kopper og kar og”lekespise” synes barn i denne alderen er gøy. En annen populær inneaktivitet er å bygge hytte. Rundt 2 år: All slags sortering er interessant i denne perioden, for eksempel puttekasser eller enkle puslespill.Konstruksjonsleker er bygging med ulike materialer, som plastilin, sand, klosser, puter, snø. Her bruker barna både fantasi og systematisk tenkning, og leken blir stadig mer komplisert.

Fra 2–3 år: I denne leken har gjenstander en annen betydning enn de har i virkeligheten, for eksempel kan en stolrekke bli et tog. Her kan voksne lage billetter og være konduktør. Men det første du må gjøre, er å faktisk reise med tog. Gi barna opplevelser–som å ta toget, eller gå i butikken, gå i skogen. Barn leker det de har opplevd. En av de vanligste lekene i denne alderen er at de later som om de lager mat. Gi dem derfor gryter, og kanskje litt vann. Tillat at det blir litt rotete. Rolleleken er en viktig symbollek, hvor barn gjør ting ”på lat”. Her drar gjerne barnet frem dukker og bamser og forestiller hva de tenker og føler. I leken lærer barnet å improvisere og vente på tur. Gi positiv oppmerksomhet til positive handlinger. På den måten bygger du gode relasjoner, og samtidig barnets selvfølelse. Fra 3–4 års alderen: Her trenes barna i logisk tenkning. I stor grad er det en forlengelse av den symbolske leken, men inneholder også leker som boksen går, gjemsel og så videre. Fra 5 år: Leken blir mer og mer kompleks. Barna hermer veldig etter de voksnes hverdag, noe som blir tydelig i blant annet rolleleken.

Annonse

Derfor tar vi miljøansvar

«Kan jeg være forretningsmann og miljøagent på samme tid? Ja, det kan jeg», skriver Ole Robert Reitan hos REMA 1000.